Nový Probiosan Inovum je doslova „nabitý“
Dnes je již dostatečně známo, že pro zdravý a silný imunitní systém organismu je zásadní stav a funkce střev, ve kterých sídlí 70–80 % buněk našeho obranného systému. Klíčovou roli ve složení střevní mikroflóry hrají probiotické bakterie (pro = příznivý, bios = život), které při narušení rovnováhy (špatná životospráva, nezdravý životní styl, užívání antibiotik) začne tělo postrádat. V živé a čerstvé formě je můžeme doplnit s probiotickou novinkou Energy – Probiosanem Inovum v kapkách, který rozšiřuje dosavadní využití přípravku Probiosan.
JAKÉ VÝHODY NABÍZÍ?
Probiosan Inovum obsahuje mnohem více účinných složek než Probiosan v kapslích. Je to především 10 probiotických bakteriálních kmenů v optimálním množství pro využití v organismu (denní dávka 1 miliarda jednotek). Kromě inulinu jsou jeho součástí betaglukany a kolostrum.
Probiosan Inovum je určen pro širokou skupinu uživatelů, tekutá forma může usnadnit jeho podávání dětem nebo starším lidem. Je to navíc první produkt Energy, na jehož finální fázi před použitím se můžete podílet sami. Ze sušiny se vždy připraví samostatná čerstvá dávka pro týdenní kúru v kapkách. Je tak zaručena kvalita a účinnost probiotických bakterií.
SLOŽENÍ PROBIOSANU INOVUM
Probiotický komplex je složen z 10 druhů probiotických bakterií. Nejvíce jsou zastoupeny kmeny laktobacilů a bifidobakterií.
Skupinu bifidobakterií představují tři kmeny: Bifidobacterium bifidum, B. breve a B. longum. Jejich přínos spočívá v posílení imunitního systému, snižování výskytu jednotlivých infekcí, zmírnění příznaků u syndromu dráždivého střeva (střídání průjmu a zácpy), podpoře bezproblémového trávicího procesu ve střevě a blokování růstu nebezpečných bakterií ve střevě.
Skupina laktobacilů je tvořena pěti kmeny: Lactobacillus acidophilus, L. casei, L. plantarum, L. rhamnosus a L. bulgaricus. Tyto bak-
terie jsou schopné svým působením ulevovat od bolestí žaludku, zlepšovat trávení, preventivně zabraňovat průjmům při užívání antibiotik, předcházet infekčním průjmům způsobeným škodlivými bakteriemi typu Salmonella nebo E. coli. Jsou vhodné k řešení kojeneckých a dětských průjmů. Dokonce pomáhají k zajištění dostatečné hydratace (zavodnění) při opakovaných průjmech (L. rhamnosus). V problematice potravinových alergií snižují intoleranci zejména na laktózu (mléčný cukr).
Poslední dva kmeny jsou Lactococcus lactis a Streptococcus thermophilus.
Účinky všech těchto bakteriálních kmenů se navzájem doplňují a posilují. Hovoříme o společné synergické reakci.
Inulin se v přírodě vyskytuje jako zásobní látka mnoha rostlin. V tlustém střevě inulin funguje jako tzv. prebiotikum, tedy zdroj živin pro probiotický komplex. Podporuje růst, množení a kolonizaci prospěšných bakterií a brání množe-
ní bakterií nepříznivých. Naše tě- lo jej nedokáže rozložit, takže příznivě působí i jako vláknina pro správné vyprazdňování, proti průjmům, nádorům střeva a k posílení imunitního systému.
Kolostrum (mlezivo) K posílení imunitního systému přispívají také složky kolostra. Nazývá se tak tekutina vznikající v mléčných žlázách hned po porodu.
Kolostrum obsahuje komplex účinných látek pro výživu buněk a poskytuje zásadní informace potřebné pro obranyschopnost organismu.
Betaglukany Kromě kolostra a probiotických kmenů obsahuje Probiosan Inovum látky, které nazýváme betaglukany. Tyto látky byly objeveny v 60. letech minulého století. Patří mezi nejvíce prozkoumané přírodní substance v klinické medicíně a byla o nich zveřejněna celá řada studií a publikací. Nejdříve byly používány k posílení imunitního systému, později i v oblasti nádorových onemocnění, zejména žaludku, plic a slinivky. Chemicky se jedná o polysacharidy (složené cukry) tvořené řetězcem glukózy. Zdroje betaglukanů jsou různé. V Evropě jsou betaglukany syntetizovány zejména z potravinářských kvasinek (pivo, chleba), Japonsko vychází z tradiční lidové medicíny a jako zdroj používá především houby. Betaglukany v Probiosanu Inovum pocházejí z hlívy ústřičné.
Výzkum betaglukanů potvrdil stimulační účinek na podporu imunitního systému jak aktivací makrofágů a T-lymfocytů (typy bílých krvinek), tak tvorbou protilátek. V oblasti onkologie jsou tyto látky schopny eliminovat nežádoucí účinky chemoterapie a radioterapie. Snižují hladinu cholesterolu a z hlediska infekcí a nemocí z nachlazení snižují délku a intenzitu onemocnění.
Tento článek bych opět rád uzavřel výrokem japonského profesora Jamaširo z III. probiotického kongresu v Paříži: „Mám takový sen – zlé bakterie budeme potlačovat nebo zabíjet pomocí těch dobrých. To je má představa o lécích pro 21. století.“ Citaci jsme již v magazínu Vitae uvedli, ale čtenářům, pacientům (i mně a mým kolegům) se líbí... ?
MUDr. Jiří HANZEL