Energy klub Luhačovice Energy klub Luhačovice Energy klub Luhačovice Energy klub Luhačovice Energy klub Luhačovice

Cistus Incanus

Novinka obsahuje koncentrovaný rostlinný extrakt z listů růže Cistus incanus a čistou esenci Cistus ladanifer.

Složení a účinky Cistus incanus

Nejčastěji lze Cistus incanus spatřit na strmých horských úbočích v teplých oblastech mírného pásu Středozemí a severní Afriky. Divoce rostoucí romantická rostlinka s květy v barvách od bílé po karmínově červenou se nápadně podobá divoké růži. Odtud pramení její lidové označení –­ růže skalní.

Historicky lze dohledat používání rostlin z čeledi cistovitých (Cistus incanus, Cistus ladanifer) až do roku 330 před naším letopočtem. V perské tradiční medicíně, v oblasti dnešního Íránu, patřily tyto byliny mezi nejcennější. V průběhu následujících staletí se užití cistu z Perské říše rozšířilo díky četným obchodním cestám po celém Středomoří, nejvíce mezi Kypr, Itálii, Turecko a Řecko.

Extrakt z rostliny Cistus incanus obsahuje mnoho důležitých prvků, zejména vápník, hořčík, zinek, železo. Zásadní pro jeho působení v lidském organismu je však obsah proantokyanidinů,­ flavonoidů a polyfenolů ve vzájemné vazbě. Byla provedena řada kontrolovaných klinických studií, které prokázaly silné protivirové a protiplísňové účinky cistu, jež díky těmto látkám má.

Cistus incanus je ceněn především pro své schopnosti účinně bojovat s jakoukoliv infekcí. Obsah polyfenolů tvořený vysokou koncentrací jednotlivých fenolů, mj. známých tříslovin, zabraňuje virům v pronikání do buněk, a tím následně eliminuje jejich množení. A to i virům vysoce agresivním. Cistus tedy zabezpečuje účinnou chemicko-fyzikální ochranu využitelnou jak při onemocnění, tak v prevenci. Nejznámější je použití cistu při jakékoliv nákaze označované pojmem zánět horních cest dýchacích, ať již virové, bakteriální, či plísňové.

Druhou silnou zbraní Cistus incanus je jeho schopnost neutralizace volných radikálů a účinné vylučování toxinů z jakýchkoliv patogenů z organismu. Tak opět pomáhá uzdravení tím, že zabraňuje toxické zátěži, poškození tkání, zánětům a dlouhému ohrožení a zatížení obranyschopnosti. V této souvislosti se v praxi osvědčil nejen v případě toxinů z bakteriální infekce (chlamydie), ale i po prodělaném parazitárním onemocnění (svrab). Uvádí se, že cistus je několikanásobně silnějším antioxidantem než například zelený čaj, citron či červené víno, čímž kromě zmiňovaných účinků pomáhá jako prevence při zvyšování obranyschopnosti organismu.

Vzhledem k aktuálním obavám odborné veřejnosti z toho, že viry a bakterie stále více mutují a roste jejich odolnost vůči léčbě, která dosud účinkovala – o stoupající rezistenci na antibiotika nemluvě, představuje Cistus incanus vhodnou volbu pro řešení některých druhů infekčních onemocnění.

 

Použití Cistus incanus

* je účinný především na infekční onemocnění způsobená viry

* působí též proti plísním a chlamydiím

* vhodný je zejména u všech typů zánětů horních cest dýchacích

* pomáhá při infekcích s prolongovaným průběhem, komplikacemi, recidivami a rezistencí na jinou léčbu

* zvyšuje obranyschopnost organismu

* působí jako přírodní antioxidant (neutralizuje volné radikály)

* chrání tkáně při infekci před poškozením zánětem a odpadními toxiny